שימור מורשת

שחזור בתי הכנסת העתיקים בישראל

בתי כנסת עתיקים:
עדות היסטורית מקומית ועולמית

רשות הטבע והגנים מקפידה לשמור על אתרי המורשת הארכיאולוגיים שבתחומי הגנים הלאומיים ושמורות הטבע, על פי כללי האתיקה המקצועית והאמנות הבינלאומיות, ודואגת להגן על השטחים הנופיים שמסביבם כדי לשמר את "זירת הסיפור" ההיסטורי ואת הקשר שבין אתר המורשת לסביבתו. 

הגנים הלאומיים ושמורת הטבע פותחים את שעריהם לסקר ומחקר של ארכיאולוגים מוסמכים, החופרים וחושפים ממצאים מרתקים ובתי כנסת עתיקים מעברה של הארץ. אגף ארכיאולוגיה ומורשת ברשות הטבע והגנים מפקח על אתרי העתיקות האלה ופועל לשימור הממצאים שנחשפו ולהצגתם בצורה נאותה. 

בתי הכנסת מעניקים לנו הצצה אל העבר, ומאפשרים לנו להתחבר באופן עמוק יותר לשורשים שלנו ולהבין את ההיסטוריה, המסורת והתרבות של קהילות יהודיות עתיקות.
ברחבי ישראל ישנם מאות בתי כנסת עתיקים, חלקם נמצאים במצב רעוע וחלקם חורבות. חשוב לשחזר אותם ולשמר אותם למען הדורות הבאים.

עזרו לנו לשמור על נכסי העבר למעננו ולמען הדורות הבאים

בית הכנסת בעין גדי

בתחילת שנות ה-70 של המאה הקודמת נחשף בית כנסת שמור היטב באזור הכפר העתיק של עין גדי. מבנה קטן זה ידע שתי תקופות: בתחילת המאה ה-3 לסה"נ, בסוף המאה ה-3 לסה"נ.

בית הכנסת בקיסריה

מצפון לעיר המוסלמית-צלבנית של קיסריה, באזור העיר הרומית ובתוך הגן הלאומי קיסריה, נחשפו שרידי בית כנסת חשוב של קיסריה העתיקה.

בית הכנסת בחמת טבריה

בית הכנסת ממוקם בתוך גן לאומי חמת טבריה, התגלה לראשונה בשנת 1920. מנורת אבן בת שבעה קנים שנמצאה בבית הכנסת, מוצגת כיום במוזיאון ישראל.

בית הכנסת בארבל

בית הכנסת ארבל ממוקם ממערב למושב ארבל, במרכז חורבה גדולה הנקראת חורבת ארבל. במהלך תקופת בית שני, הייתה ארבל עיר חשובה וישבו בה תלמידי חכמים וכוהנים.

בית הכנסת בברעם

בית הכנסת העתיק בכפר ברעם הוא
מבנה מפואר עשוי אבנים מסותתות גדולות ויפות. הוא ממוקם בסמוך לגבול הלבנוניבין קיבוץ סאסא ומושב דובב.

בית הכנסת בכורזים

בית הכנסת בכורזים ושרידי הכפר היהודי שנחפר סביבו הם מתחם ייחודי ומרתק שלוקח את המבקרים 1,500 שנה אחורה בזמן. המתחם ממחיש את חיי היום-יום של היהודים בגליל בתקופת המשנה והתלמוד.

בית הכנסת בציפורי

ציפורי הייתה העיר הגדולה והחשובה בגליל בתקופות הרומית והביזנטית. בית הכנסת של ציפורי נבנה במאה ה-5 לסה"נ או בתחילת המאה ה-6.

בית הכנסת במצדה

בית הכנסת במצדה הוא אחד מבתי הכנסת הקדומים בעולם. הוא היה פעיל בזמן בית המקדש השני וזמן קצר אחרי שבית המקדש חרב.

בית הכנסת בבית אלפא

בית הכנסת הוקם במאה ה-5 לסה"נ. מנקודת מבט אדריכלית, מרכיביו זהים לאלה של כנסיות מהתקופה הביזנטית: חצר, אכסדרה, אולם מלבני, יציע בקומה השנייה וחדר נוסף. הפסיפס באולם המרכזי, מבין החשובים שהתגלו בישראל, מחולק לשלושה פנלים, המתארים ארון קודש, גלגל מזלות וסיפור עקדת יצחק.
סגירת תפריט

עיצוב ופיתוח: קבוצת מינוף

Made by: Minuf Digital

דילוג לתוכן